Exposición en Gdansk, Pomorskie, Polonia

Mariano Fortuny Marsal (1838-1874). Ryciny

Dónde:
Muzeum Narodowe w Gdansku - Museo Nacional Gdansk / ul. Torunska 1 / Gdansk, Pomorskie, Polonia
Cuándo:
14 abr de 2013 - 23 jun de 2013
Inauguración:
14 abr de 2013
Artistas participantes:
Enlaces oficiales:
Web 
Descripción de la Exposición

Aquest dissabte, 13 d'abril, obre al públic l'exposició «Marià Fortuny. Vida i obra» a la Sala de la Porta Verda del Museu Nacional de Gdansk, a Polònia. La mostra aplega una trentena de gravats originals de Marià Fortuny i Marsal (1838-1874) propietat de l'Institut Municipal de Museus de Reus i és una versió de l'exposició «Fortuny, gravador», que es va poder veure a Reus entre el 15 de novembre i el 12 de gener. El muntatge dels gravats «reusencs» es podrà visitar al museu polonès fins al dia 23 de juny. Aquest acte forma part de l'Any Internacional Fortuny Reus 2013.

 

El fet de veure juntes en una mateixa mostra totes les peces que es conserven al museu de Reus realitzades per Fortuny amb la tècnica del gravat va constituir el passat hivern un esdeveniment artístic de gran rellevància, que ... ara les autoritats museístiques de Gdansk han volgut traslladar a la seva ciutat.

 

El museu de Reus compta amb un total de 31 gravats que es corresponen a trenta de les trenta-cinc planxes que en el seu dia va gravar Fortuny (un dels gravats del museu és repetit), és a dir, que a Reus s'hi conserva pràcticament la col·lecció completa. Entre els gravats més interessants que es podran veure altra vegada, en aquesta ocasió a Polònia, hi ha «La Victoire», «Meréchal ferrant au Maroc», «Cabilenc mort», «Àrab vetllant el cos del seu amic», «Família marroquina» i «Anacoreta».

 

Gravador excepcional

 

«Com a aiguafortista iguala a Goya i s'aproxima a Rembrandt.» Així definia Marià Fortuny el gran crític francès Théophile Gautier l'any 1870, a les planes del Feuilleton du Journal Officiel. Que el posés a l'alçada de dos grans artistes, dominadors de les tècniques del gravat com ningú, no era pas gratuït. Fortuny, a més de destacar en les tècniques pictòriques, va dominar amb mestratge la difícil tècnica del gravat calcogràfic tot posant-la al servei de la seva creativitat.

 

El fet que el treball de Fortuny com a gravador fos intermitent i esporàdic va comportar una producció més aviat curta, atès que només se'n coneixen trenta-cinc obres, totes lligades a la tècnica de l'aiguafort. La col·lecció del Museu de Reus consta de trenta-un exemplars d'aiguaforts, que es corresponen a trenta d'aquelles trenta-cinc planxes. Sense l'encotillament que el mercat exercia sobre la seva obra pictòrica, el treball d'aquestes estampes va permetre que s'endinsés en l'experimentació, de manera que ens trobem amb un Fortuny més espontani i fins i tot més íntim. Els seus gravats van esdevenir un banc de proves en què va poder explorar tota la seva capacitat creativa.

 

Aquesta tècnica li va permetre, doncs, expressar-se amb major llibertat, fet que va repercutir en benefici del seu treball pictòric. Dins del conjunt d'obres estampades hi ha representats tots els grans temes amb què Marià Fortuny va acabar treballant, com ara l'orientalisme, els retrats o el gènere de casaques. Es tracta de peces de la seva maduresa creativa, a la qual va arribar a la dècada de 1860. De fet, Fortuny va iniciar el conjunt d'obra estampada el 1860 i la va cloure deu anys després, el 1870. De la varietat de tècniques calcogràfiques, Fortuny només va utilitzar l'aiguafort - la tècnica més habitual de les calcogràfiques - i en menor mesura l'aiguatinta, aquesta sempre com a complement de l'aiguafort.

 

La forta personalitat artística de Marià Fortuny també deixà una profunda empremta en l'art de la reproducció de la imatge. Tots els crítics coincideixen a col·locar-ne la producció gravada a la mateixa alçada que el treball pictòric, tot posant de relleu la seva contrastada versatilitat, que només podem trobar en els gens dels grans artistes. Fortuny ha esdevingut, també, un referent en el món del gravat perquè va saber trobar l'equilibri entre la destresa i el domini dels procediments tècnics i el seu geni creatiu.

 

 

 
Imágenes de la Exposición
Mariano Fortuny Marsal, Familia marroquina

Entrada actualizada el el 26 may de 2016

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. O si lo prefieres, también puedes ponerte en contacto con su autor. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

Club AI

Si amas el arte…¡querrás formar parte de nuestro club!

  • Organiza tus alertas sobre los temas que más te interesan: exposiciones, premios y concursos, formación… ¡Elige dónde, cómo y cuándo!
  • Entérate de todo lo que sucede en nuestros boletines de noticias.
  • Te mostramos la información que más se ajuste a tus preferencias.
  • Sigue a tus artistas, profesionales, galerías o museos favoritos. ¡Recibirás una notificación cada vez que actualicen contenido!
Premio
28 nov de 2023 - 31 ago de 2024

Madrid, España

Exposición
Desde 23 mar de 2024

Kewenig Galerie - Palma de Mallorca / Palma, Baleares, España

Formación
21 sep de 2023 - 04 jul de 2024

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España

Exposición Online
17 feb de 2024 - 06 abr de 2024

Online

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones