Exposición en Barcelona, España

Això em va passar. De tortures i d'impunitats (1960-1978)

Dónde:
El Born, Centre de Cultura i Memòria / Plaça Comercial, 12 / Barcelona, España
Cuándo:
27 sep de 2016 - 08 ene de 2017
Inauguración:
27 sep de 2016
Descripción de la Exposición
El Born CCM inaugura aquest 27 de setembre i fins al 8 de gener a l'espai Dalmau l'exposició "Això em va passar", dedicada a les tortures i impunitats exercides per qüestions polítiques en comissaries i centres de detenció estatals durant l'etapa final de la dictadura franquista. L'exposició la conformen tota una sèrie de recursos que tracten de cobrir els diferents àmbits vinculats a aquestes experiències, reservant un espai preferent al relat en primera persona recuperat de testimonis que van patir aquest tipus de pràctiques. La tortura va ser una expressió de la violència política de l'Estat franquista i va perdurar encara durant els anys de la transició a la democràcia a Espanya. Va ser una pràctica sistèmica plenament acceptada per les autoritats. La dimensió d'aquesta vulneració dels drets humans, les seves formes i evolució, els seus protagonistes i els seus responsables són encara avui prou desconeguts. Aquesta exposició proposa un debat sobre ... aquestes qüestions a partir de presentar les experiències de la tortura exercides contra persones que van negar-se a acceptar la condició de súbdits i aspiraven a ser ciutadania, però també introduint una reflexió sobre el fet que els actes impunes del passat se'ns presenten com un buit ètic en el present. Per això cal preguntar-se: si la tortura fou una realitat estructural de la dictadura, la seva pervivència en el temps pot significar acceptar-la com fruit amarg de la nostra democràcia? L'exposició està plantejada a partir d'una sèrie de recursos que permeten una aproximació acurada a les diferents perspectives que van englobar les tortures durant aquell període, amb espai preeminent -com ja s'ha dit- per als testimonis en primera persona d'aquells qui les van patir. Així, l'exposició proposa un recorregut per una vintena de panells que marquen un itinerari fàcil de seguir i que combina explicacions de caràcter històric, jurídic o social amb relats o descripcions de les pràctiques exercides pels diversos cossos policials franquistes.

 

 
Imágenes de la Exposición
El Born CCM-Pere Virgili - Això em va passar. De tortures i d´impunitats, 1960-1978

Entrada actualizada el el 29 sep de 2016

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. O si lo prefieres, también puedes ponerte en contacto con su autor. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

Club AI

Si amas el arte…¡querrás formar parte de nuestro club!

  • Organiza tus alertas sobre los temas que más te interesan: exposiciones, premios y concursos, formación… ¡Elige dónde, cómo y cuándo!
  • Entérate de todo lo que sucede en nuestros boletines de noticias.
  • Te mostramos la información que más se ajuste a tus preferencias.
  • Sigue a tus artistas, profesionales, galerías o museos favoritos. ¡Recibirás una notificación cada vez que actualicen contenido!