Exposición en Argentona, Barcelona, España

Aqua fontis salutaris. Aigua, higiene i salut

Dónde:
Museu del Cantir de Argentona / Plaza de la Iglesia, 9 / Argentona, Barcelona, España
Cuándo:
23 sep de 2016 - 23 oct de 2016
Inauguración:
23 sep de 2016 / 19:00
Horario:
De dimarts a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 20 h. Dissabtes d'11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius d'11 a 14 h
Descripción de la Exposición
Una exposició produïda per la Xarxa de Museus de Farmàcia i el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu i amb la col·laboració de la Xarxa de Museus locals de la Diputació de Barcelona, explicant el paper dels farmacèutics titulars i dels laboratoris, responsables del control de la potabilitat de l'aigua al llarg de la història. Els farmacèutics, antigament dits apotecaris, són els professionals de la salut que exerceixen la farmàcia i són uns grans coneixedors del medicament i de les seves propietats químiques i biològiques, així com dels efectes que pot tenir en el cos humà on actua. Normalment, associem els farmacèutics a propietaris o treballadors d'una farmàcia on es dispensen medicaments, però també els podem trobar treballant en el camp de la recerca biomèdica, en la indústria cosmètica, en hospitals i en anàlisis clíniques i d'aigües, entre d'altres Una de les tasques dels farmacèutics, tant abans com ara, és la preparació de ... medicaments a partir de les fórmules magistrals que es preparen a la mateixa farmàcia o als laboratoris farmacèutics i on l'aigua és un dels ingredients principals. La majoria de medicaments, tant d'origen natural com els obtinguts per mitjà d'operacions químiques més o menys sofisticades, tenen en comú que són solubles en aigua. És per això que les medicines més antigues i simples són les infusions, els decuits i els destil·lats, en que la base és l'aigua calenta i només cal procedir a separar-ne la fracció no dissolta mitjançant el seu filtrat. A la farmàcia, és el principi actiu més important, sobretot pels que són solubles, però per al seu ús, cal abans fer-ne un tractament que comença amb la presa de mostres per continuar amb l'anàlisi i el tractament de l'aigua. És prou conegut que l'aigua pot actuar com a vehicle en la difusió d'epidèmies, sobretot en les que predominen els trastorns gastrointestinals. Però si l'aigua pot ser font de malalties també se la pot considerar com una font de salut i els càntirs són uns bons aliats de la higiene de l'aigua. Una de les propietats dels càntirs es permetre que diverses persones beguin del mateix atuell sense que es puguin contagiar entre elles, ja que es beu a galet, a una certa distància entre l'objecte i la boca. Així mateix, el fet de ser un atuell tancat, que funciona per brocs, fa molt difícil que hi entrin brutícies o insectes. A més, els càntirs conserven l'aigua fresca, a una temperatura acceptable per al cos, que no provoca mals a la gola com passa amb l'aigua més freda de la nevera. L'exposició compta amb la col·laboració de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i objectes de les col·leccions de la Fundació Concòrdia Farmacèutica, del Museu de la Farmàcia Catalana, del Museu del Càntir d'Argentona, de Thermàlia- Museu de Caldes de Montbui i d'Acciona -Aigües del Prat de Llobregat.

 

 

Entrada actualizada el el 13 sep de 2016

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

Servicio Promoción

¡Dale más visibilidad a tu evento!

  • Accede a la mayor y más atractiva comunidad del arte iberoamericano de forma rápida, eficaz y económica.
  • Obtendrás una posición destacada en todas las secciones de ARTEINFORMADO, priorizando a los usuarios de la ciudad/país del evento.
  • Multiplica las visitas a la perfil de tu exposición.
  • Te garantizamos un mínimo de 25.000 impresiones cada 15 días. Además, podrás hacer un seguimiento en tiempo real de todas tus visitas diarias.
Premio
05 abr de 2024 - 05 may de 2024

Madrid, España

Exposición
13 abr de 2024 - 25 may de 2024

Galería Elba Benítez / Madrid, España

Formación
21 sep de 2023 - 04 jul de 2024

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España

Exposición Online
26 mar de 2024 - 29 abr de 2024

Online

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones