Exposición en Paris, Ile-de-France, Francia

Fables géométriques

Dónde:
Centre d'Études Catalanes / Université de Paris IV - Sorbonne. 9, rue Sainte-Croix de la Bretonnerie / Paris, Ile-de-France, Francia
Cuándo:
17 may de 2013 - 14 jun de 2013
Inauguración:
17 may de 2013
Comisariada por:
Organizada por:
Artistas participantes:
Descripción de la Exposición

García-Llort va ser un dels artistes destacats en la represa de la modernitat als anys desfavorables i depriments de la llarga postguerra de l'Espanya franquista. A finals dels anys quaranta començava a elaborar ja una poètica pròpia. Pintava paisatges urbans modestos i solitaris així com retrats de les persones més properes, representades amb una digna solemnitat. La seva paleta era lluminosa i una mica àcida. Però seria decisiva la seva estada a Paris que va començar amb una de les beques que l'estat francès atorgava a través de l'lnstitut Francès de Barcelona, el 1950, juntament amb Joan Antoni Roda i Antoni Tàpies.

 

Viurà quatre anys a la capital francesa. Serà sobretot l'ocasió d'impregnar-se directament d'aquella modernitat de les primeres avantguardes que a Espanya havia quedat tràgicament truncada i que al París de la liberació triomfava de nou amb la figura ... emblemàtica de Picasso. El 1952 García-Llort coneix Martha Crokett i la parella contrau matrimoni l'any següent. Martha Crockett, professora d'art i acuarelista notable seria la seva companya imprescindible al llarg de la vida. El 1954 marxen al Estats-Units. Viurien a la exuberant i feréstega Lousiana i al Nova York de Greenwich Village en ple apogeu de l'abstracció. Durant l'etapa americana, la parella torna dos cops a Paris, el 1956 i 1957. Finalment, el 1959 decideixen retornar a Barcelona. García- Llort ja s'havia armat de la plasticitat parisenca i de la natura americana per bastir un teatre terapèutic i emancipador, el de la seva inconfusible pintura, caracteritzada per un expressionisme paradoxal, juganer i decoratiu, amable però també paròdic i pessimista.

 

Fidel sempre a la figuració, però una figuració dislocada i lliure com una peça de jazz, García-Llort va ser un fabulador, un contador d'històries amb les quals exterioritzava la seva sorpresa angoixada o irònica davant la vanitat dels comportaments humans. Les seves obres són relats en clau que li agradava mantenir sovint en una sorneguera i pudorosa obscuritat. L'infantesa enfrontada als rigors arbitraris d'una educació més que tradicionalista, les lluites de poder, però també la comicitat de l'erotisme o la tendresa del mon familiar, són temes recurrents. Els animals tenen un protagonisme essencial, que no deixa d'evocar els bestiaris romànics. La manera d'articular el color, en esclatants fragments que destaquen d'un fons negre, recorda també els vitralls medievals. García-Llort creava així un imaginari alhora domèstic i cosmopolita, personal i universal.

 

 

 
Imágenes de la Exposición
Josep Ma. Garcia-Llort, Maison agronomique, Cité universitaire, París, 1952

Entrada actualizada el el 26 may de 2016

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. O si lo prefieres, también puedes ponerte en contacto con su autor. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

Plan básico

Si eres artista o profesional… ¡Este plan te interesa! (y mucho)

  • Sube y promociona eventos y exposiciones que hayas creado o en los que participes ¡Multiplicarás su visibilidad!
  • Podrás publicar (y también promocionar) hasta 100 obras tuyas o de tus artistas. ¡Conecta con tus clientes desde cada una de ellas!
  • Disfruta de acceso a todo el contenido PREMIUM y al Algoritmo ARTEINFORMADO (Ecosistema AI e Indice AI de Notoriedad de artistas iberoamericanos).
  • Mantendremos actualizada tu perfil o la de tus artistas. Además, podrás contactar con los gestores de otras.
Premio
05 abr de 2024 - 05 may de 2024

Madrid, España

Exposición
Desde 11 abr de 2024

ProjecteSD / Barcelona, España

Formación
21 sep de 2023 - 04 jul de 2024

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España

Exposición Online
26 mar de 2024 - 29 abr de 2024

Online

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones