Exposición en Barcelona, España

Consuelo Bautista. Raval

Dónde:
Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) / Plaça de Pons i Clerch, 2, 2a. planta / Barcelona, España
Cuándo:
13 jun de 2012 - 26 ene de 2013
Inauguración:
13 jun de 2012
Comisariada por:
Artistas participantes:
Descripción de la Exposición
Fotografías del Raval de la fotógrafa Consuelo Bautista y de los fondos históricos del archivo

-------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona presenta l'exposició Consuelo Bautista. Raval, que és el resultat de l'encàrrec d'un reportatge sobre el Raval que l'AFB va fer l'any 2008 a Consuelo Bautista. Les raons d'aquesta elecció van ser dues: el seu treball El carrer de l'Hospital (2004) i que l'any 2007 havia rebut el premi Ciutat de Barcelona de mans de l'Ajuntament. L'exposició presenta 53 fotografies que constitueixen el resultat de l'encàrrec fet per l'AFB. Del total, 41 fotografies han estat realitzades entre 2008 i 2009 i la resta són anteriors a 2004 i formen part del corpus fotogràfic que va servir pel projecte del carrer de l'Hospital. Les fotografies exposades són, en la seva totalitat, tiratges realitzats a partir dels negatius originals. Per la seva temàtica, l'exposició integra la instal·lació sonora 'El carrer de l'Hospital', ... que al mateix temps és un referent important per entrar i comprendre l'obra d'aquesta autora sobre la ciutat de Barcelona. La mostra també inclou una selecció de 30 fotografies del Raval dels fons de l'AFB, amb una cronologia que comprèn des del 1870 fins al 2004.

 

Consuelo Bautista. Raval

 

L'exposició presenta l'encàrrec que l'any 2008 l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) va fer a Consuelo Bautista (Bogotà, 1957) sobre el barri del Raval. Establerta a la nostra ciutat des de 1985, va col·laborar entre 1987 i 1989 a la revista El Món i al diari La Vanguardia. Posteriorment ha estat col·laboradora habitual al diari El País. És membre fundador del Centre de Fotografia Documental de Barcelona. En les edicions de 1991 i 1993 va ser premiada en el certamen FotoPres. L'any 2007 va ser guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona pel seu treball A los invisibles.

 

La finalitat de l'encàrrec de l'AFB és el registre documental contemporani del Raval, donant llibertat absoluta a l'autora en l'elecció dels motius i en l'ús de la seva retòrica personal. D'aquesta manera l'AFB dóna continuïtat a una política d'adquisicions en la qual l'encàrrec hi té un paper essencial, no només perquè representa enriquir els seus fons amb nous registres i autories, sinó també perquè l'encàrrec és una de les pedres angulars de la promoció de la fotografia a la nostra ciutat.

 

La proposta de Consuelo Bautista és un conjunt de micronarracions fotogràfiques en les quals els protagonistes són les persones que viuen o passen unes hores al Raval. En les cinquanta-quatre fotografies exposades, l'autora defuig els estigmes del barri i el seu treball s'integra en els corrents que actualment defineixen el Raval com un territori de màxima pluralitat on els habitants, però també els passavolants, interaccionen entre ells i amb l'espai amb una diversitat de registres i un dinamisme tals que converteixen aquest barri, en molts sentits una perifèria dins la mateixa ciutat de Barcelona, en un gresol de cultura urbana.

 

L'exposició integra la instal·lació sonora El carrer de l'Hospital (2004), un referent important en l'obra barcelonina d'aquesta autora. Aquesta instal·lació, que integra la projecció de 34 fotografies i el so ambiental gravat al carrer de l'Hospital, és una mostra de com la poètica visual de Consuelo Bautista construeix una representació fotogràfica d'un territori en el qual les persones estan i on cada imatge o grup d'imatges, com un haiku, suggereixen històries mínimes que en la imaginació de l'espectador s'expandeixen i es converteixen, cadascuna, en les parts d'un tot que ja ens és familiar.

 

L'exposició inclou una selecció de fotografies dels fons de l'AFB, d'una cronologia que comprèn des del 1870 fins al 2004. Aquesta part de la mostra es presenta com un cos divers però compacte que dialoga amb l'obra exposada de Consuelo Bautista. Els autors representats són: Jean Laurent, Joan Martí, F. J. Álvarez, Antoni Esplugas, Frederic Ballell, Josep Domínguez, Josep M. Sagarra, Margaret Michaelis, Josep Badosa, Joaquim Brangulí, Pérez de Rozas, J. A. Sáenz Guerrero, Francesc Català-Roca, Joan Colom i Rafael Palacio. Aquesta selecció és una síntesi de les diferents mirades sobre l'emblemàtic barri barceloní que s'han succeït al llarg del temps i que, com a resultat, n'han expandit una determinada imatge molt lligada al caràcter polític i a la cultura de cada època.

 

 

 
Imágenes de la Exposición
Raval, 2008-2009. AFB. Consuelo Bautista

Entrada actualizada el el 26 may de 2016

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. O si lo prefieres, también puedes ponerte en contacto con su autor. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

Servicio Promoción

¡Dale más visibilidad a tu evento!

  • Accede a la mayor y más atractiva comunidad del arte iberoamericano de forma rápida, eficaz y económica.
  • Obtendrás una posición destacada en todas las secciones de ARTEINFORMADO, priorizando a los usuarios de la ciudad/país del evento.
  • Multiplica las visitas a la perfil de tu exposición.
  • Te garantizamos un mínimo de 25.000 impresiones cada 15 días. Además, podrás hacer un seguimiento en tiempo real de todas tus visitas diarias.