Exposición en Girona, España

El meu cos coneix cants inaudits, la carn diu ver, sóc carn espaiosa que canta. Una recerca sobre gènere, monstruositats i esdevenir altrx

Dónde:
Bòlit, Centre d’Art Contemporani / Plaça Pou Rodó, 7-9 / Girona, España
Cuándo:
10 feb de 2023 - 30 abr de 2023
Inauguración:
17 mar de 2023 / 19:00
Horario:
De dimecres a divendres de 10h a 14h i de 17h a 19h - Dissabtes d'11h a 14h i de 17h a 19h - Diumenges i festius d'11h a 14h
Precio:
Entrada gratuita
Comisariada por:
Descripción de la Exposición
Aquesta exposició i les activitats que l'acompanyen és una recerca col·lectiva sobre qüestions culturals vinculades amb la identitat i el gènere a partir d'un treball sobre el cos i l'anormalitat, és a dir, sobre aquelles "alteritats radicals" que qüestionen les normes, les figuracions i el que s'espera d'un cos. L'any 1975 Hélène Cixous publica un dels textos més citats a la crítica feminista, El riure de la Medusa, en el qual reivindica la figura mitològica de la dona monstruosa o d'aquella dona que pel sol fet de no seguir les normes estètiques o morals de l'època l'han convertida en un monstre. En la cultura popular, la feminitat (o la no adequació al binarisme de gènere) sempre ha estat relacionada amb la monstruositat, per exemple la de les "males mares", o la de les bruixes, o la de la dona bestial, totes elles encarnacions d'allò irracional que la por masculina ha anat ... projectant al llarg de la història. Actualment, l'èmfasi que els feminismes posen en el cos i la sexualitat, així com l'auge de la crítica a l'humanisme tradicional, que sovint és qualificada de "posthumanista", han tornat a posar al centre del debat la monstra. Aquestes figures monstruoses són representades com a híbrides, mig animals o cíborgs, però, en lloc d'aparèixer com a criatures paoroses, es llegeixen com una possibilitat d'escapar a la dictadura de la normativitat, i també com a ocasió per al desplegament de la vida interior. L'exposició neix a partir d'una genealogia filosòfica que imbrica el feminisme, el posthumanisme, el xenomisticisme i les polítiques del desig, que intenten pensar el que pot i no pot un cos més enllà de la famosa frase de Spinoza. Les artistes que en formen part presenten recerques difícils de sintetitzar sobre què passa quan anem esdevenint "altri", o bé ens posen -des del menyspreu o la por- en el lloc de "l'altra". L'exposició és un cant coral sobre les possibilitats vitals i creatives quan els cossos de les dones surten del lloc que la societat els ha assignat i on el que es prioritza no és tant la pregunta de "qui soc jo" sinó "què esdevinc".

 

 

Entrada actualizada el el 10 mar de 2023

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. O si lo prefieres, también puedes ponerte en contacto con su autor. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

Servicio Promoción

¡Dale más visibilidad a tu evento!

  • Accede a la mayor y más atractiva comunidad del arte iberoamericano de forma rápida, eficaz y económica.
  • Obtendrás una posición destacada en todas las secciones de ARTEINFORMADO, priorizando a los usuarios de la ciudad/país del evento.
  • Multiplica las visitas a la perfil de tu exposición.
  • Te garantizamos un mínimo de 25.000 impresiones cada 15 días. Además, podrás hacer un seguimiento en tiempo real de todas tus visitas diarias.
Premio
05 abr de 2024 - 05 may de 2024

Madrid, España

Exposición
13 abr de 2024 - 25 may de 2024

Galería Elba Benítez / Madrid, España

Formación
21 sep de 2023 - 04 jul de 2024

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España

Exposición Online
16 abr de 2024 - 19 may de 2024

Online

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones