Exposición en Barcelona, España

Evidència

Dónde:
Área Tallers del Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra / Roc Boronat, 138 / Barcelona, España
Cuándo:
24 nov de 2021 - 31 mar de 2022
Inauguración:
24 nov de 2021 / 18:30
Artistas participantes:
Enlaces oficiales:
Web 
Descripción de la Exposición
Evidència de Joan Fontcuberta és la primera exposició, fruit del conveni de col·laboració entre la UPF i la FVC, que s'instal·larà a l'Àrea Tallers del Campus del Poblenou de la UPF a partir del 24 de novembre. L'exposició presenta un conjunt de fotografies extretes de l’arxiu de la revista mexicana Alarma!, especialitzada en temes de 'sang i fetge'. Desproveïdes de peu de foto, ignorant la situació i les circumstàncies en què van ser fetes, sense cap dada que ens orienti més enllà de la seva procedència, aquestes imatges ja no testimonien res més que la seva pròpia ambigüitat: ja no són documents sinó monuments a una especulació enfollida. Tota fotografia manifesta la constatació d’un fet: allò que ens mostra ha passat davant de la càmera. Aquesta aparent obvietat sustenta justament la bastida ontològica de la funció documental de la fotografia. És per aquesta força d’evidència que la utilitzem en els documents d’identitat ... o per il·lustrar notícies a la premsa. En paraules de l'artista: "Des d’una perspectiva històrica i cultural, la fotografia va establir un pacte mimètic amb la realitat. Si filem prim, però, haurem de convenir que les fotografies són imatges constituïdes per formes, textures i colors, més o menys ordenats, que un espectador o espectadora visualment alfabetitzat serà capaç d’interpretar. O tal vegada no és tan senzill i per aquest motiu els actuals programaris de reconeixement d’imatges resulten tan deficients. És fàcil descriure el que veiem fent servir repertoris limitats d’etiquetatges o categories semàntiques convencionals. Però és impossible, en canvi, assignar significats plausibles quan en desconeixem el context. Una fotografia sense context esdevé un enunciat equívoc i, per tant, un estímul de la imaginació". Evidència proposa que ens embarquem en aquest repte. Què ens sembla que expliquen aquestes fotografies? Què suggereixen? Quina podria ser la seva petita història? Sens dubte cada persona aportarà versions diferents en funció del seu àmbit de coneixement i de la seva creativitat, bo i demostrant com les fotografies són evidència (?) de moltes coses a l’hora. L'exposició inclou un joc interactiu en què els visitants poden escriure en post-its els significats que per a ells podrien tenir aquestes imatges. A banda de les imatges, l'exposició inclou un vídeo realitzat a partir d’elles i les reaccions que suscita en diferents professionals. La peça s’ha produït a través del projecte de recerca MOVEP (Los motivos visuales en la esfera pública. Producción y circulación de imágenes del poder en España, 2011-2017), que dirigeixen Jordi Balló i Ivan Pintor, investigadors del Departament de Comunicació de la UPF.

 

 

Entrada actualizada el el 23 nov de 2021

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

Plan básico

Si eres artista o profesional… ¡Este plan te interesa! (y mucho)

  • Sube y promociona eventos y exposiciones que hayas creado o en los que participes ¡Multiplicarás su visibilidad!
  • Podrás publicar (y también promocionar) hasta 100 obras tuyas o de tus artistas. ¡Conecta con tus clientes desde cada una de ellas!
  • Disfruta de acceso a todo el contenido PREMIUM y al Algoritmo ARTEINFORMADO (Ecosistema AI e Indice AI de Notoriedad de artistas iberoamericanos).
  • Mantendremos actualizada tu perfil o la de tus artistas. Además, podrás contactar con los gestores de otras.
Premio
05 abr de 2024 - 05 may de 2024

Madrid, España

Exposición
13 abr de 2024 - 25 may de 2024

Galería Elba Benítez / Madrid, España

Formación
21 sep de 2023 - 04 jul de 2024

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España

Exposición Online
16 abr de 2024 - 19 may de 2024

Online

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones