Exposición en Barcelona, España

Evidència

Dónde:
Área Tallers del Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra / Roc Boronat, 138 / Barcelona, España
Cuándo:
24 nov de 2021 - 31 mar de 2022
Inauguración:
24 nov de 2021 / 18:30
Artistas participantes:
Enlaces oficiales:
Web 
Promociones arteinformado
Descripción de la Exposición
Evidència de Joan Fontcuberta és la primera exposició, fruit del conveni de col·laboració entre la UPF i la FVC, que s'instal·larà a l'Àrea Tallers del Campus del Poblenou de la UPF a partir del 24 de novembre. L'exposició presenta un conjunt de fotografies extretes de l’arxiu de la revista mexicana Alarma!, especialitzada en temes de 'sang i fetge'. Desproveïdes de peu de foto, ignorant la situació i les circumstàncies en què van ser fetes, sense cap dada que ens orienti més enllà de la seva procedència, aquestes imatges ja no testimonien res més que la seva pròpia ambigüitat: ja no són documents sinó monuments a una especulació enfollida. Tota fotografia manifesta la constatació d’un fet: allò que ens mostra ha passat davant de la càmera. Aquesta aparent obvietat sustenta justament la bastida ontològica de la funció documental de la fotografia. És per aquesta força d’evidència que la utilitzem en els documents d’identitat ... o per il·lustrar notícies a la premsa. En paraules de l'artista: "Des d’una perspectiva històrica i cultural, la fotografia va establir un pacte mimètic amb la realitat. Si filem prim, però, haurem de convenir que les fotografies són imatges constituïdes per formes, textures i colors, més o menys ordenats, que un espectador o espectadora visualment alfabetitzat serà capaç d’interpretar. O tal vegada no és tan senzill i per aquest motiu els actuals programaris de reconeixement d’imatges resulten tan deficients. És fàcil descriure el que veiem fent servir repertoris limitats d’etiquetatges o categories semàntiques convencionals. Però és impossible, en canvi, assignar significats plausibles quan en desconeixem el context. Una fotografia sense context esdevé un enunciat equívoc i, per tant, un estímul de la imaginació". Evidència proposa que ens embarquem en aquest repte. Què ens sembla que expliquen aquestes fotografies? Què suggereixen? Quina podria ser la seva petita història? Sens dubte cada persona aportarà versions diferents en funció del seu àmbit de coneixement i de la seva creativitat, bo i demostrant com les fotografies són evidència (?) de moltes coses a l’hora. L'exposició inclou un joc interactiu en què els visitants poden escriure en post-its els significats que per a ells podrien tenir aquestes imatges. A banda de les imatges, l'exposició inclou un vídeo realitzat a partir d’elles i les reaccions que suscita en diferents professionals. La peça s’ha produït a través del projecte de recerca MOVEP (Los motivos visuales en la esfera pública. Producción y circulación de imágenes del poder en España, 2011-2017), que dirigeixen Jordi Balló i Ivan Pintor, investigadors del Departament de Comunicació de la UPF.

 

 

Entrada actualizada el el 23 nov de 2021

¿Te gustaría añadir o modificar algo de esta ficha?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

plan FREE
¿Te apasiona el arte?
 • Sugiere l@s artistas y eventos que te interesan.
 • Publica hasta 5 obras tuyas o de tus artistas.
 • Sigue a tus artistas, galerías… favoritos.
 • Suscríbete a nuestros canales informativos.
 • Prueba durante un mes el Algoritmo Arteinformado.
Gratis
Ver Plan Free
plan básico
¿Eres artista, profesional?
 • Gestiona tus eventos.
 • Publica hasta 100 obras tuyas o de tus artistas.
 • Promociona tus fichas/obras.
 • Disfruta de Acceso Premium a todo el contenido.
 • Contacta con los gestores de otras fichas.
Desde 150 € / año
Ver Plan Básico
plan avanzado
¿Eres galería, museo?
 • Gestiona tus eventos.
 • Publica hasta 500 obras de tus artistas.
 • Promociona tus fichas/obras.
 • Disfruta de Acceso Premium a todo el contenido.
 • Contacta con los gestores de otras fichas.
Desde 300 € / año
Ver Plan Avanzado
plan contact

Además, si eres artista o profesional, desde 110 € / año también dispones del PLAN CONTACT, el cual incluye todos los servicios del PLAN BÁSICO excepto el Servicio Promoción.

Contratar Plan Contact
Promociones arteinformado
Exposición Online
29 jul de 2021 - 29 jul de 2022

Online

Exposición
01 dic de 2021 - 05 feb de 2022

The Ryder - Madrid / Madrid, España

Formación
24 feb de 2022 - 25 feb de 2022

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones