Exposición en Barcelona, España

Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques

Dónde:
Centre Cultural La Casa Elizalde / Valencia, 302 / Barcelona, España
Cuándo:
12 sep de 2019 - 25 oct de 2019
Inauguración:
12 sep de 2019
Horario:
de lunes a viernes de 10 a 13 h. y de 16 a 21 h. Sábado de 10 a 13 h. y de 16 a 20 h. (Sábados de verano, cerrado por la tarde)
Comisariada por:
Descripción de la Exposición
“Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques” proposa un apropament i una anàlisi de la relació que s’ha establert, des del 1900 fins als anys 80, entre dones i pràctiques fotogràfiques en el context de Barcelona i l’Eixample. La mostra ofereix un ventall d’exemples amb què comprendre alguns dels discursos que històricament han mediat entre les codificacions de gènere i les dels gèneres fotogràfics. Ni heroïnes ni pioneres, les dones que es presenten aquí són la mostra d’una cultura fotogràfica diversa i plural, que demana un apropament històric integrador, més enllà de la idea d’excepció o de geni que el present recupera de l’oblit. L’exposició “Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques” proposa una mirada a fotografies fetes per dones vinculades amb l’Eixample: aficionades, amateurs i professionals, que des de principis del s. XX i fins als anys 80 han tingut una pràctica constant o esporàdica amb la fotografia. Quan l’invent ... de la fotografia es fa públic l’any 1839, es presenta com una tecnologia aplicable a molts camps i accessible a tothom, homes i dones. Tanmateix, la pràctica fotogràfica de seguida es va inserir en unes esferes de gènere que marcaven i diferenciaven els espais i activitats propis d’allò que es definia com a masculí i femení. Aquestes esferes depenien de diverses variables com són el país, l’àmbit socioeconòmic o el tipus de gènere fotogràfic. Unes variables que, amb el pas del temps, van anar canviant. Aquesta exposició proposa una anàlisi de la relació que s’ha establert, des de 1900 fins als anys vuitanta, entre dones i pràctiques fotogràfiques en el context de Barcelona i l’Eixample. Dividida en tres àmbits –Fotografiant la família i els amics, L’amateur i les aspiracions cíviques i estètiques i La fotografia com a professió–, la mostra ofereix un ventall d’exemples per comprendre alguns dels discursos que històricament han mediat entre les codificacions de gènere i els diferents gèneres fotogràfics. Ni heroïnes ni pioneres, les dones que es presenten aquí són la mostra d’una cultura fotogràfica diversa i plural, que demana un apropament històric integrador, més enllà de la idea d’excepció o de geni que el present recupera de l’oblit. Així doncs, volem reivindicar una mirada que contempli l’impacte general de la fotografia en la societat i superar la jerarquia tant dels gèneres sexuals com dels gèneres fotogràfics que ha condicionat la història de la fotografia, prioritzant les pràctiques masculines i els gèneres fotogràfics artístic i periodístic.

 

 
Imágenes de la Exposición
Fons Àngels Calafell (1962) — Cortesía de La Casa Elizalde

Entrada actualizada el el 24 jul de 2019

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. O si lo prefieres, también puedes ponerte en contacto con su autor. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

Servicio Promoción

¡Dale más visibilidad a tu evento!

  • Accede a la mayor y más atractiva comunidad del arte iberoamericano de forma rápida, eficaz y económica.
  • Obtendrás una posición destacada en todas las secciones de ARTEINFORMADO, priorizando a los usuarios de la ciudad/país del evento.
  • Multiplica las visitas a la perfil de tu exposición.
  • Te garantizamos un mínimo de 25.000 impresiones cada 15 días. Además, podrás hacer un seguimiento en tiempo real de todas tus visitas diarias.
Premio
28 nov de 2023 - 31 ago de 2024

Madrid, España

Exposición
Desde 23 mar de 2024

Kewenig Galerie - Palma de Mallorca / Palma, Baleares, España

Formación
21 sep de 2023 - 04 jul de 2024

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España

Exposición Online
17 feb de 2024 - 06 abr de 2024

Online

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones