Congreso en Barcelona, España

V Trobada de fotografia a museus, arxius i biblioteques. Procediments fotomecànics: uns processos estables, però complexos d’identificar

Dónde:
Museu Marítim de Barcelona (MMB) / Av. Drassanes, s/n / Barcelona, España
Cuándo:
15 oct de 2020 - 15 oct de 2019
Precio:
20 €
Dirigido a:
Artistas, Profesionales, Organizaciones
Enlaces oficiales:
Web 
Correo electrónico:
dahlts@mmb.cat
Documentos relacionados:
Descripción de la Formación
El proper 15 d’octubre el Museu Marítim organitza la V Trobada de fotografia a museus, arxius i biblioteques, dedicada a la complexa tasca d’identificar processos fotomecànics. Estudiar i documentar els processos fotomecànics és un repte més dels professionals de la gestió de la fotografia. Quan parlem d’aquests processos, hem de tenir present que no són fotografies en sentit estricte, i que tampoc presenten molts dels problemes de conservació propis de les emulsions fotogràfiques amb tota la seva variabilitat química. Cal doncs parlar de processos fotomecànics dins l’àmbit de la fotografia? Sens dubte! Sorgeixen en el segle XIX per a donar resposta a dues necessitats. Per una banda, aporten estabilitat a la imatge fotogràfica i, per altra banda, possibiliten d’una manera eficient i econòmica la reproductibilitat de la fotografia en grans quantitats Les institucions patrimonials ens trobem, tant la imatge final, com els productes intermitjos per arribar al resultat final, com són negatius ... tramats, negatius de separació de colors, fotolits, etc. Cal saber-los identificar i interpretar adequadament. És un conjunt de procediments molt diversos que ha evolucionat a remolc de la indústria i la tecnologia, però també de l’enginy i els processos quasi artesanals propis de petits tallers d’impressió. La seva utilitat com a part dels processos de producció els ha apartat dels llibres d’història de la fotografia i de l’art, i és difícil poder documentar-los i estudiar-los. La investigació és el camí a seguir per construir un corpus científic que aplegui tot aquest coneixement. Com ja caracteritzen les jornades tècniques del Museu Marítim, en aquesta edició analitzarem els processos fotomecànics a partir d’experiències i treballs inèdits, sempre en el marc de l’intercanvi i enriquiment entre professionals dels museus, biblioteques i arxius. Us animem a participar de la jornada a fi de debatre sobre fòrmules de consens que ajudin a desenvolupar millor la feina del dia a dia.

 

 
Imágenes de la Formación
Imagen cortesía del Museu Marítim de Barcelona

Entrada actualizada el el 22 jul de 2019

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. O si lo prefieres, también puedes ponerte en contacto con su autor. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todos los cursos que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de formación

Club AI

Si amas el arte…¡querrás formar parte de nuestro club!

  • Organiza tus alertas sobre los temas que más te interesan: exposiciones, premios y concursos, formación… ¡Elige dónde, cómo y cuándo!
  • Entérate de todo lo que sucede en nuestros boletines de noticias.
  • Te mostramos la información que más se ajuste a tus preferencias.
  • Sigue a tus artistas, profesionales, galerías o museos favoritos. ¡Recibirás una notificación cada vez que actualicen contenido!