Exposición en Tossa de Mar, Girona, España

Benjamin Torcal - Where have all the sparrows gone

Dónde:
Joan Planellas / Sant Pere, 10 / Tossa de Mar, Girona, España
Cuándo:
07 jun de 2014 - 03 jul de 2014
Inauguración:
07 jun de 2014
Organizada por:
Artistas participantes:
Descripción de la Exposición

L'expressió pictòrica és per a Benjamín Torcal una necessitat vital; una exigència de la pròpia existència. De fet, cadascuna de les seves obres es converteix en un espai de confrontació en el que l'artista llença a l'espectador referències filtrades per la seva actitud vital; unes referències que tenen la seva arrel en els conceptes de la mitologia clàssica.

 

La seva obra tracta d'expressar estats d'ànim mitjançant una relació de forces compositives i cromàtiques que es tradueixen en dualitats (amor-odi, tradició- modernitat, construcció-destrucció, abstracte- figuratiu). Són imatges que metamorfosegen  la realitat, ampliant fraccions i detalls d'aquesta fins a convertir-los en abstractes percepcions disgregades i esmicolades. Impressions de brillants colors, d'esclats lumínics, encara que sempre ens cal intuir d'on prové aquesta instantània per poder-la relacionar amb l'entorn original. ... Són aparences sobtades, obtingudes per una progressiva fragmentació i multiplicació de les seves referències, les que utilitza en la seva pintura. El mateix valor de fragment, de retall, de part d'una realitat més àmplia, és el que desenvolupa l'artista i que no són res més que aspectes transversals que pugnen entre la realitat i la ficció. Són visions que es neguen a quedar-se fixes; es mouen dins de la tela i ho fan obrint i tancant els espais en un aparent silenci, però carregades d'activitat.

 

Un fil conductor connecta el conjunt de les seves obres gràcies a un llenguatge basat en el gest expressionista, que es relaciona directament amb els seus ímpetus i emocions, però que es contraresta amb una estructura edificadora, amb uns espais controlats i mesurats, que composen aquesta expansió, provocant un sentit d'integració.

 

En les seves peces el gest esdevé el protagonista d'un moviment captat i retingut. La figuració està sempre latent, però el seu protagonisme queda seqüenciat en trams de visió. En algunes obres apareixen animals, especialment ocells en general i pardals en particular per buscar una connexió amb el que pot significar aquest vol cap al transcendent. Una pintura que fa del gest un signe autònom i crea una expansió existencial d'extraordinària fluïdesa de línies; un cumul d'àgils i enèrgiques pinzellades que vibren incisivament per dir-nos que res de la realitat té l'estabilitat i el significat precís de la forma. Tot el clima mental de Benjamin Torcal  sembla al·ludir a la continuïtat indeturable del temps i a la impossibilitat de retenir el destí.

 

 
Imágenes de la Exposición
Benjamín Torcal

Entrada actualizada el el 26 may de 2016

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

Plan Avanzado

¡Posiciona tu galería o museo a través de nuestra plataforma!

  • Publica y promociona hasta 500 obras de tus artistas.
  • Contacta con tus clientes potenciales desde cada una de ellas ¡No cobramos comisiones!
  • Da mayor visibilidad a tus eventos o exposiciones ¡Te garantizamos un acceso destacado a todas ellas!
  • Accede al Algoritmo de ARTEINFORMADO y mantente informado sobre los artistas con mayor crecimiento en los últimos 5 años.
  • Conecta con la gente del sector como artistas o coleccionistas a través de sus perfiles.
Exposición
Formación
21 sep de 2023 - 04 jul de 2024

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España

Exposición Online
¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones