Exposición en Centelles, Barcelona, España

El silenci després de Vermeer

Dónde:
Centre d'Art el Marçó Vell / Galejadors, 2 / Centelles, Barcelona, España
Cuándo:
22 jun de 2012 - 29 jul de 2012
Inauguración:
22 jun de 2012
Artistas participantes:
Promociones arteinformado
Descripción de la Exposición

Triar com a títol 'El silenci després de Vermeer' per a una exposició de pintura no deixa de ser una declaració de principis; ni que sigui en constatar que la poesia és la menys innocent de les activitats. De fet, en tota l'obra del pintor de Delf hi ha una poètica inherent, gairebé obsessiva, que recorre la totalitat de la seva producció. I això, gens casualment, enllaça amb la mirada de Maise Corral: la poesia suggereix més que no pas mostra. I, precisament, de la barcelonina resident al Masnou en podem descobrir aquest tret fonamental de la seva obra, dins el marc d'una exposició que tindrà lloc en el Centre d'Art Marçó Vell.

 

Maise Corral reinterpreta amb mirada moderna Johannes Vermeer (1632-1675) en una clara aposta de renovació pictòrica que troba en els orígens el seu impuls. De les imatges d'aire clàssic, figures ... fragmentades de Venus Capitolines o de busts romans antics, la pintora del Masnou s'instal·la en un diàleg amb el pintor de La noia de la perla. Una conversa a dues bandes amb la llum com a protagonista; tractant-se de Vermeer no podria ser altrament i, en aquest sentit, Maise Corral juga amb l'atmosfera lumínica, tot creant un aire ambigu, una mena de 'suspensió' del temps que té la virtut d'invertir el procés contemplatiu. Ara, l'espectador ja no és un ens passiu, ans esdevé part activa i, en certa mesura, es veu obligat a interrogar-se davant el llenç d'una obra com El temps detingut -reeixida per la seva concepció integral, en tant que díptic on se'ns mostra la grafia de la carta llegida a l'escena per la noia.

 

Pel que fa a la llum, la pintora explica: 'en el llenç, la llum no existeix; en tot cas hi ha un joc de contrastos entre els colors, clar-obscurs que generen en la percepció visual, un efecte on es suggereix una claror matèrica.' Així doncs, l'atmosfera -la 'llum creada'- permet deixar in-explicat tot el relat. Aleshores, imbuït per la pregunta, només l'observador té el poder de completar l'obra. Un poema ho expressa bé: 'nada hay más hermoso que lo imaginado, ni más bello que lo sugerido.' Per descomptat, això implica un anhel de transcendència -el silenci al qual remet el títol de l'exposició.

 

En aquest joc de miralls entre poesia i art pictòric, totes les coses, els objectes, les natures mortes, les targetes de crèdit, els collarets de perles, les rajoles del terra i, fins i tot, els plecs d'una cortina, tot respon a un ordre espacial unificat per la naturalesa de la llum creada. En mots d'Adorno: la tensió entre els objectes és consubstancial al temps del quadre. I faig bé en parlar de temps. Puix que, l'equilibri entre les parts és el temps sedimentat sota l'imperi de la llum. Tot interacciona bé. Maise Corral juga, doncs, amb la paradoxa: homenatge al temps de Vermeer, alhora que proposa mirar el passat amb ulls moderns. Tot està per dir: la història de l'art és un viatge als orígens.

 

 

 
Imágenes de la Exposición

Entrada actualizada el el 26 may de 2016

¿Te gustaría añadir o modificar algo de esta ficha?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. O si lo prefieres, también puedes ponerte en contacto con su autor. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

Plan Avanzado

¡Posiciona tu galería o museo a través de nuestra plataforma!

  • Publica y promociona hasta 500 obras de tus artistas.
  • Contacta con tus clientes potenciales desde cada una de ellas ¡No cobramos comisiones!
  • Da mayor visibilidad a tus eventos o exposiciones ¡Te garantizamos un acceso destacado a todas ellas!
  • Accede al Algoritmo de ARTEINFORMADO y mantente informado sobre los artistas con mayor crecimiento en los últimos 5 años.
  • Conecta con la gente del sector como artistas o coleccionistas a través de sus fichas.
Promociones arteinformado
Exposición Online
22 feb de 2021 - 16 may de 2021

Online

Exposición
07 abr de 2021 - 16 ago de 2021

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) / Madrid, España

Premio
25 mar de 2021 - 03 may de 2021

Madrid, España

Formación
26 mar de 2021 - 29 abr de 2021

Museo Universidad de Navarra - MUN / Pamplona, Navarra, España

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones