Descripción de la Exposición
Una exposició que connecta l'objecte d'art i la seva representació escènica. Un recorregut per l'alteritat a través del teatre de titelles. La figuració ha estat, des de sempre, una eina d'interpretació del món i d'autoconeixement de l'ésser humà. Quan, a més a més, les figures adopten moviment, el fetitxe, l'objecte d'art i de culte adquireix una dimensió ritual. L'espai de l'escultura es reinterpreta i assimila funcions que trobaríem també als orígens del teatre. En el món d'avui, d'hegemonia tecnològica i realitat virtual, el teatre de titelles, o de figures, fa allò que ha fet sempre: externalitzar les pulsions vitals i crear-ne un doble a escala que ens permeti comprendre-les per la via dels sentits.
Figures del desdoblament es desplega per l'edifici d'Arts Santa Mònica i aplega més de dues-centes peces d'art, entre titelles, marionetes, màquines, robots, instal·lacions i maquetes.
La mostra s'inicia a la primera planta on es desenvolupa entorn del concepte de desdoblament: "Les set portes de l'alteritat" és un viatge per espais diferents per explicar la duplicació i la relació amb l'altre. S'hi poden veure peces de la tradició titellaire, de les col·leccions de la família Anglès o de Tozer, provinents de diversos museus, en un diàleg permanent amb la creació contemporània de companyies en actiu (Per Poc) i artistes d'avantguarda (Cabo San Roque, Marcel·lí Antúnez).
La segona part de l'exposició, ubicada a la segona planta d'Arts Santa Mònica, s'anomena "El rebost del titella". Es tracta d'un recorregut pel coneixement titellaire, les tècniques i les característiques d'aquest llenguatge escènic i les seves projeccions en el terreny de la robòtica i la instal·lació artística. S'hi troben artistes com Shaday Larios o Àlex Serrrano (Agrupación Señor Serrano), de nou en relació a talles de fusta del segle XIX i començament del XX, procedent de col·leccions com la de Sebastià Vergés. De Harry V. Tozer a Joan Miró, de l'objecte a Joan Brossa, aquesta secció de l'exposició mostra la riquesa exuberant d'un univers del qual els artistes extreuen tot allò que necessiten.
I com a cloenda de la mostra un tercer àmbit: "La fàbrica i els artistes". Aquí s'hi apleguen imatges, textos i cartells. És la plasmació d'una manifestació artística-escènica en noms com Joan Baixas-Putxinel·lis Claca, entre altres.
Exposición. 08 may de 2025 - 14 sep de 2025 / MNAC - Museu Nacional d'Art de Catalunya / Barcelona, España
Formación. 30 oct de 2025 - 11 jun de 2026 / Museo Nacional del Prado / Madrid, España