Exposición en Barcelona, España

Humor amb Ulls de Gat

Dónde:
El Born, Centre de Cultura i Memòria / Plaça Comercial, 12 / Barcelona, España
Cuándo:
05 mar de 2020 - 16 ago de 2020
Inauguración:
05 mar de 2020
Comisariada por:
Artistas participantes:
Descripción de la Exposición
El 2020 es compleixen 25 anys de la mort de Jaume Perich. Perich és el dibuixant satíric català més destacat del darrer terç del segle XX per la seva mirada lúcida, mordaç i incisiva. Dibuixant, escriptor, guionista, crític de llibres i cinema, creador i director de publicacions, filòsof, o traductor, la seva obra abraça diversos àmbits i retrata amb punyent ironia la societat barcelonina, catalana i espanyola del seu temps. És un dels intel·lectuals de referència de la Barcelona del tombant de segle. Gran part de les seves reflexions mantenen, encara avui, una dolorosa actualitat. Barcelona vol memorar amb aquesta mostra a El Born CCM la seva figura, la seva obra, i el seu llegat, un llegat que la família ha dipositat a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. L’exposició, comissariada pel també dibuixant Kap, vol reivindicar l’humor com a eina per incidir en la realitat, vol reflexionar sobre la ... llibertat d’expressió i fer-ho a través de l’ofici d’humorista. La figura paradigmàtica de Perich ens serveix de vehicle ideal per fer una mirada panoràmica a la nostra societat a traves dels ulls de l’humorista: visualitzar els canvis -i no canvis- que han viscut Barcelona, Catalunya i Espanya en els anys que van del franquisme a la democràcia. El talent de Perich fa que cadascun dels seus sintètics dibuixos i les seves frases curtes, punyents i esmolades colpeixi els espectadors i alhora enriqueixi la seva percepció de la realitat. L’humor causa un impacte instantani i directe, i un cop assimilat el cop d’enginy, després de la rialla resta la reflexió. La mostra permet entrar dins dels dibuixos de Perich, que donen la benvinguda al visitant a un món de traços esquemàtics i en blanc i negre. Perich també es sabia riure d’ell mateix, com testimonien diverses notes biogràfiques en clau d’humor que va deixar escrites. Un gran mural permet contextualitzar Perich i la seva obra en el marc cronològic que va del final de la guerra civil a l’acabament del segle XX. El gruix de l’exposició la conforma una nombrosa selecció de dibuixos originals de Perich que revelen la seva mirada punyent sobre el món que l’envoltava. També hi descobrirem un espai dedicat a la tradició satírica catalana, amb dibuixos originals dels principals dibuixants de premsa que van precedir Perich, des d’Apel.les Mestres i Opisso, a Cesc o Muntañola. Igualment s’hi revelen facetes menys conegudes de Perich i es mostren per primera vegada al públic esbossos, guions o material de treball que forma part del procés creatiu amb el que va confegir la seva obra.

 

 

Entrada actualizada el el 28 feb de 2020

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. O si lo prefieres, también puedes ponerte en contacto con su autor. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

Plan básico

Si eres artista o profesional… ¡Este plan te interesa! (y mucho)

  • Sube y promociona eventos y exposiciones que hayas creado o en los que participes ¡Multiplicarás su visibilidad!
  • Podrás publicar (y también promocionar) hasta 100 obras tuyas o de tus artistas. ¡Conecta con tus clientes desde cada una de ellas!
  • Disfruta de acceso a todo el contenido PREMIUM y al Algoritmo ARTEINFORMADO (Ecosistema AI e Indice AI de Notoriedad de artistas iberoamericanos).
  • Mantendremos actualizada tu perfil o la de tus artistas. Además, podrás contactar con los gestores de otras.