Exposición en Sabadell, Barcelona, España

Ricard Duran Bargalló ''Un Barceloní de Sabadell''

Dónde:
Acadèmia de Belles Arts de Sabadell / Passeig Manresa, 22 / Sabadell, Barcelona, España
Cuándo:
01 sep de 2011 - 15 oct de 2011
Inauguración:
01 sep de 2011
Artistas participantes:
Descripción de la Exposición
Exposición especial Fiesta Mayor de Sabadell.

-------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

RICARD DURAN (1916-1986) un barceloní de Sabadell

 

Sota el títol Ricard Duran (1916-1986), un barceloní de Sabadell, l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell organitza, conjuntament amb l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, una exposició al voltant de l'obra fotogràfica d'aquest artista sabadellenc nascut el 1916.

 

La seva aproximació a la fotografia va ser primerenca si bé, les seves inclinacions artístiques el portaren a provar altres formes d'expressió com són la pintura o el cinema. Però va ser la passió per a la fotografia la que el va captivar, muntant fins i tot un laboratori a casa on seguir personalment tot el procés fotogràfic. Per bé que s'hi dedicava de forma amateur, la seva obra va ser reconeguda en nombrosos concursos, galeries i certàmens tant nacionals com internacionals.

 

Fou ... membre actiu de l'Associació Fotogràfica de Catalunya i de la Fédération Internationale de l'Art Photographique (FIAP).

 

L'obra d'en Ricard Duran i Bargalló, s'emmarca dins de l'anomenada Nova Objectivitat, moviment sorgit a Alemanya a principis dels anys '20 com a reacció enfront a l'Expressionisme. L'anàlisi formal de l'entorn a través d'una acurada composició de volums i el tractament subtil de la llum que mostra el contrast de textures, aboca a l'espectador a una realitat sòbria i austera.

 

L'exposició està estructurada al voltant de tres eixos fonamentals: a la Sala I hi ha una selecció d'imatges fetes amb càmera de mig format on es posa de relleu el sentit estètic d'en Duran: la recerca de textures, el diàleg entre els diferents plans, el joc de llums i ombres, la composició. A la Sala II, en canvi, hi ha l'obra feta amb càmera de pas universal que retrata la Barcelona dels anys '50-'70, des d'una visió més de reportatge; i finalment, al Cub d'Assaig es mostra, en primícia, la seva aportació al setè art, interpretant el paper protagonista del film On és Marlin dirigit pel també sabadellenc Arcadi Gili.

 

La tenacitat del seu fill, en Ricard Duran i Pineda, junt amb la col·laboració de l'IEFC, de la mà del seu president, han permès la recuperació d'una part de l'extensa obra d'aquest artista que ja ha estat exposada, a l'IEFC i al VI Festival de la Imatge de Calella 2011. L'any vinent, les obres viatjaran fins a París, on s'exposaran al Centre d'Etudes Catalanes de l'Université Paris-Sorbonne, al costat de l'obra del també fotògraf català Narcís Darder.

 

L'exposició Ricard Duran, un barceloní de Sabadell serà inaugurada el proper dia 1 de setembre, a les 6 de la tarda, dins dels actes de la Festa Major de Sabadell amb la presència del Sr.Juan Carlos Sánchez, Tinent d'Alcalde de l'Àrea de Presidència i Serveis a les Persones de l'Ajuntament de Sabadell, i es podrà veure a les tres sales de l'Acadèmia de l'1 de setembre al 15 d'octubre de 2011. Dins del període expositiu, també s'ha programat una conferència al voltant de la relació entre pintura i fotografia a càrrec del president de l'IEFC, el Sr.Miquel Galmes i Creus.

 

Els invitem a venir a descobrir l'obra extraordinària d'aquest artista establert a Barcelona, però d'arrels sabadellenques.

 

 

 
Imágenes de la Exposición
Ricard Duran

Entrada actualizada el el 26 may de 2016

¿Te gustaría añadir o modificar algo de este perfil?

Infórmanos si has visto algún error en este contenido o eres este artista y quieres actualizarla. O si lo prefieres, también puedes ponerte en contacto con su autor. ARTEINFORMADO te agradece tu aportación a la comunidad del arte.

¿Quieres estar a la última de todas las exposiciones que te interesan?

Suscríbete al canal y recibe todas las novedades.

Recibir alertas de exposiciones

Club AI

Si amas el arte…¡querrás formar parte de nuestro club!

  • Organiza tus alertas sobre los temas que más te interesan: exposiciones, premios y concursos, formación… ¡Elige dónde, cómo y cuándo!
  • Entérate de todo lo que sucede en nuestros boletines de noticias.
  • Te mostramos la información que más se ajuste a tus preferencias.
  • Sigue a tus artistas, profesionales, galerías o museos favoritos. ¡Recibirás una notificación cada vez que actualicen contenido!